Bankjegyblog

Pénzpiaci, bankjegy-forgalmi változások, érdekességek nem (csak) gyűjtőknek

Valuta árfolyam kereső

a keresést támogatja a valutacentrum.hu

Friss topikok

Pillangókkal a bankjegyhamisítás ellen

2010.06.03. 09:24 TabajdiCs

Egy kutatócsoport a cambridge-i egyetemen kifejlesztett egy eljárást, amelynek segítségével a trópusi pillangók szárnyához hasonló fényvisszaverő tulajdonságokkal rendelkező mesterséges atomszerkezetek állíthatók elő. A technológia egyik legfontosabb felhasználási területe a bankjegygyártás lehet, hiszen az így előállított irizáló ("színjátszós") rétegnek a bankjegy bizonyos felületeire való felvitelével nagyban meg tudnák nehezíteni a pénzhamisítók dolgát.

A fecskefarkú lepkék szárnyának hosszas tanulmányozását követően sikerült különféle nanotechnológia eljárások segítségével a pillangók szárnyának pikkelyeivel strukturálisan megegyező, mesterséges másolatokat készíteni. (A fecskefarkú lepke szárnylemezkéi bonyolult mikroszkopikus struktúrák, amelyek felülete a maga bemélyedéseivel és kitüremkedéseivel leginkább egy tojástartó doboz belsejére emlékeztet.)

 Az így létrejött struktúrákról visszaverődő fény ugyanolyan irizáló, mint a lepkék szárnyáról visszaverődő fény. Az irizáló hatást egyébként az okozza, hogy a különböző pikkely régiókról visszaverődő fénysugarak más-más színűek, és a visszaverődési szögétől (azaz a látószögtől) függően különbözőképpen összekeveredve más-más színkombinációt eredményeznek.
A kutatás vezetője a Nature Nanotechnology tudományos lapban a természet egy újabb titkának megfejtéséről beszélt a felfedezéssel kapcsolatban. Bár szerinte még van mit fejleszteni a gyártási technológián, bízik abban, hogy a jövőben a fejlesztés eredményét a bankjegyek felületén vagy az útlevelekben is viszont láthatjuk majd.

Fotók: Cambridge University

Szólj hozzá!

Címkék: hamis pillangó bankjegy

A bejegyzés trackback címe:

https://bankjegy.blog.hu/api/trackback/id/tr452052746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása