Bankjegyblog

Pénzpiaci, bankjegy-forgalmi változások, érdekességek nem (csak) gyűjtőknek

Valuta árfolyam kereső

a keresést támogatja a valutacentrum.hu

Friss topikok

Euró: baj ha túl nagy, baj ha túl kicsi

2010.04.02. 13:01 TabajdiCs

A túl kis és a túl nagy címletű euró érmékkel és bankjegyekkel is megjárhatjuk Európában, ha nem vagyunk elég óvatosak. Nyugat-Európában egyre nagyobb méreteket ölt az a gyakorlat, hogy a kisebb boltokban nem fogadják el a 200 vagy 500 eurós bankjegyeket, mondván, hogy nem tudnak belőle visszaadni. (Az inforadio.hu találó hasonlatával élve talán jobban vázolható a probléma: olyan, mintha Magyarországon egy 135000Ft-os bankjeggyel próbálnánk meg fizetni egy csomag rágóért egy éjjel-nappaliban.) Egyes boltok már addig elmentek, hogy táblát akasztottak ki a bolt ajtajára, amely jelezte, hogy túl nagy címletű bankjegyeket nem fogadnak el. Ez már az
Európai Bizottságnál is kiborította a bilit, ki is adtak egy ajánlást, mely szerint az efféle magatartás nem lehet általános gyakorlat, tehát ha van elég pénz a kasszában, nem lehet visszautasítani a nagy címletekkel érkező vásárlókat. Az ilyen, és ehhez hasonló ajánlások természetesen nem kötelezik semmire az üzleteket, viszont valamilyen formában előbb-utóbb beépülnek a törvényi szabályozásba is.

Sokan biztonsági okokra hivatkoznak, mint például ez az étterem is, és valljuk be, ebben is lehet valami. A nagy címletű bankjegyek kevésbé forognak közkézen, az ezeket elfogadók könnyen a hamisítás áldozatai lehetnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A túl kis névértékű érmékkel is problémába ütközhetünk. Egyes országok jegykiadó- vagy parkoló automatái elfogadják az egy- ill. kétcentes érméket, mások pedig nem. Hollandiában és Finnországban például a legközelebbi 5-tel osztható cent végződésre kerekítik a számlák végösszegét, csakúgy mint Magyarországon. Ebben a két országban tehát felesleges kisebb címletű érmékkel próbálkozni az automatáknál.

Forrás: euobserver.com

 

Szólj hozzá!

Címkék: euro

A bejegyzés trackback címe:

https://bankjegy.blog.hu/api/trackback/id/tr501889348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása