Bankjegyblog

Pénzpiaci, bankjegy-forgalmi változások, érdekességek nem (csak) gyűjtőknek

Valuta árfolyam kereső

a keresést támogatja a valutacentrum.hu

Friss topikok

A forint heti (05.09-05.13.) árfolyam mozgása a bankközi devizapiacon

2011.05.16. 11:24 TabajdiCs

A forint az utóbbi idők egyik legrosszabb hetét zárta pénteken. A romló piaci hangulat mellett a hazai fizetőeszközt gyengítette a lengyel kamatemelés híre is, amely a befektetők figyelmét a forintról a zlotyra irányította. A hét elején a Görögországgal kapcsolatos, az euró övezet esetleges elhagyásáról szóló pletykák rontották a piaci hangulatot, amely az euró gyengülését hozta a dollárral szemben. Ez a gyengülés aztán az egész hetet meghatározta, gyengítve a forintot is az euróval szemben. Az euró 265 Ft-on indította a hetet, majd a keddi enyhe korrekciót követően folyamatosan erősödött egész héten, 268 Ft-on zárva pénteken. A dollár nagyot ugrott hétfőn, amikor is 183 Ft-ról 186 Ft-ra erősödött egy nap alatt. Kedden aztán visszakozott 183 Ft-ig, majd szerdán ismét nagyot erősödött, egészen 187 Ft-ig. A pénteki nap adta meg a forintnak a kegyelemdöfést a dollárral szemben: az amerikai deviza 190 Ft-ba került péntek este, amely 7 Ft-os drágulást jelentett egy hét alatt. A svájci frank 212 Ft-on nyitotta a hetet, kedden azonban a vártnál kedvezőbb inflációs jelentés hatására a kamatcsökkentésre vonatkozó várakozások alábbhagytak, így gyengítve az alpesi devizát, amely 208 Ft-ig leszaladt kedd estére. A hét második felében aztán a frank ismét visszanyerte erejét és a hétfői nyitó szint fölé, 213 Ft-ra tudott erősödni.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: euró frank forint dollár deviza

Már csak idén vált be néhány bankjegy szériát a Norges Bank

2010.11.16. 08:04 TabajdiCs

A Norvég Nemzeti Bank (Norges Bank) bejelentette, hogy a régi korona bankjegyek és érmék bizonyos sorozatait már csak ez év december 31-éig váltja be. A norvég törvények szerint a forgalomból való kivonást követően 11 évig köteles a nemzeti bank beváltani a kivont bankjegyeket, ezt követően pedig szabadon dönthet a beváltásról.

A kivont bankjegyek és érmék teljes listája a dátumokkal együtt itt található: http://www.norges-bank.no/templates/article____12389.aspx

 

Szólj hozzá!

Címkék: korona norvég nok

Grönlandnak nem lesz saját pénze

2010.11.03. 12:14 TabajdiCs

Október végén a grönlandi kormány teljes mértékben elvetette a saját pénz bevezetéséről szóló javaslatot. A dán fennhatóság alatt álló autonóm területen még 2006-ban vetődött fel a saját korona bevezetésének ötlete a Feröer-szigetek mintájára, ahol a dán korona egy saját verzióját használják. Az évek során azonban a grönlandi korona ügye megtorpant, a bankjegyeket tervező művészt is lecserélték. A kormányváltás követően az új kabinet úgy döntött, hogy Grönland nem engedhet meg magának egy olyan szimbolikus gesztust, mint a saját pénz bevezetése, mivel - a pénzügyminiszter szerint - a helyi közösségnek ennél sokkal fontosabb problémákkal kell szembenéznie.

Szólj hozzá!

Címkék: dán korona grönland

Forgalomban az új 200 koronás Dániában

2010.10.31. 09:16 TabajdiCs

Október 19-én Dániában forgalomba állították az új 200 koronás bankjegyet. Az új biztonsági elemekkel felvértezett bankjegy a második címlete annak az új bankjegy szériának, amely elsősorban a hamisítók dolgát fogja megnehezíteni. Az első lecserélt címlet a 100 koronás volt, amely május óta van forgalomban Dániában. A tervek szerint az 500 koronás 2011 februárjában, míg az 1000 koronás 2011 májusában kap új arculatot.

Szólj hozzá!

Címkék: dán korona dkk

Kivonják a forgalomból a cseh 50 koronás bankjegyet

2010.10.28. 08:45 TabajdiCs

Csehországban 2011. április 1-éig lehet fizetni az 50 koronás bankjeggyel, miután a Cseh Nemzeti Bank döntött a címlet forgalomból való teljes kivonásáról. Csehországban 2006 óta párhuzamosan használják az 50 koronás bankjegyet és az ugyanilyen névértékű érmét, amely 2011-ben teljesen kiváltja papír alapú társát. Az érvénytelen bankjegyek 2012. március 31-ig bármelyik cseh bankban beválthatóak lesznek majd, 2012 és 2017 között viszont már csak a Cseh Nemzeti Bank cseréli be őket érvényes címletekre. Az átállás oka természetesen a költségcsökkentés, miután az érmék élettartama sokszorosan meghaladja a bankjegyekét.

Szólj hozzá!

Címkék: cseh korona czk

Késni fog az új 100 dolláros bankjegy

2010.10.14. 16:44 TabajdiCs

Az újratervezett és számos új biztonsági elemmel felvértezett új 100 dolláros bankjegyek bevezetése késni fog - jelentette be az amerikai Federal Reserve Board október 1-én kiadott közleményében. Az új bankjegyek gyártásakor ugyanis olyan technológiai problémát találtak, amely a gyártás előtti tesztek során nem merült fel, így nem tudják tartani a bevezetés 2011 február 10-ére tervezett céldátumát. Egyelőre dolgoznak a probléma elhárításán és amint lehet, új céldátumot fognak kitűzni.

Szólj hozzá!

Címkék: dollár usd

Jön az euró bankjegyek új generációja

2010.10.11. 09:50 TabajdiCs

A Wiener Zeitung nemrég megjelent cikkében azt írja, hogy immár döntéshozási fázisba lépett a második generációs euró bankjegyek bevezetését célul tűző projekt. A részleteket egyelőre titokban tartják, de az osztrák lap 2013-14 környékére teszi az új, biztonságosabb bankjegy széria bevezetését. A címletek lecserélése fokozatosan történik majd, de egyelőre nem lehet tudni, melyik lesz az az a címlet, amely majd elsőként lecserélésre kerül. Szerencsére senkinek nem kell majd semmit újratanulnia:  az új bankjegy széria újradesignolását ugyanaz az osztrák grafikus, Robert Kalina fogja végezni, akinek a nevéhez az eddigi sorozat grafikai tervezése is fűződik. A változtatások azonban várhatóan minimálisak lesznek majd, csak bizonyos grafikai elemeket kell az új biztonsági követelményeknek megfelelően újratervezni. A csere költségei várhatóan igen magasra rúgnak majd, hiszen jelenleg kb. 13,7 milliárd darab euró bankjegy van forgalomban.

Szólj hozzá!

Címkék: euró

Szimbólumot kapott a rúpia is

2010.07.23. 08:52 TabajdiCs

Az euróhoz, a dollárhoz vagy a jenhez hasonlóan az indiai rúpia is saját, megkülönböztető jelet kapott, miután az indiai parlament elfogadta az erről szóló határozatot - írta meg múlt héten a BBC.

 A szimbólum egy latin R betű és hindi megfelelőjének keveréke és az indiai kormány reményei szerint hamarosan világszerte legalább annyira felismerhető lesz, mint a dolláré vagy az eurójé. Szakértők a szimbólum bevezetésével kapcsolatban megjegyezték, hogy ezzel India újabb jelzést küldött a világ felé, hogy őt is globális hatalomnak kell tekinteni. A szimbólum egy-két éven belül megjelenik majd az indiai bankjegyeken és a számítógépek billentyűzetein is.

Szólj hozzá!

Címkék: india szimbólum rúpia

Új 200 koronás bankjegy Dániában

2010.07.02. 08:37 TabajdiCs

A Dán Nemzeti Bank bejelentette az új 200 koronás bankjegy forgalomba hozatalának dátumát, ez pedig 2010. október 19-e lesz.

Az új bankjegy így fog kinézni:

 

 

 

 

Előlapján a koppenhágai Knippelsbro híd, míg a hátulján egy kora bronzkori régészeti lelet képe látható majd.

Szólj hozzá!

Címkék: dán korona dkk

Új 100.000 riálos bankjegy Iránban

2010.06.23. 09:06 TabajdiCs

Új, 100.000 riálos bankjegyet hoznak forgalomba a mai napon Iránban. Az eddig legnagyobb névérték 50.000 riál volt, amelynek megduplázása csalhatatlan jele az országban egyre nagyobb méreteket öltő inflációnak. Az állami televízió bejelentése szerint 150 millió darabot nyomtatnak majd az új bankjegyből és 3 hónap alatt fogják elterjeszteni őket az egész országban. A ma forgalomba kerülő bankjegyek értéke kb. 2300Ft-nak felel meg.

Szólj hozzá!

Címkék: irán bankjegy riál